Fietsen door de Bomen

in Bosland is een unieke fietsbeleving waarbij bezoekers tot op tien meter hoogte tussen de bomen fietsen. Het fietspad is in juni 2019 geopend en is 700 meter lang. Het pad biedt bezoekers de kans om de natuur op een andere manier te beleven en één te worden met het bos. Naast fietsers, is het pad ook toegankelijk voor wandelaars en joggers.

Respect voor het bos

Het fietspad is ontworpen met respect voor het bos en de palen die het pad ondersteunen symboliseren de rechte stammen van de dennenbomen in het bos. De bossen van het Pijnven bestaan voornamelijk uit naaldbomen die decennia geleden werden aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen zijn deze bomen nooit gekapt. Om de situatie te verbeteren, wordt er nu gewerkt aan een bosbeheerplan op maat. Kleinere inheemse bomen krijgen meer ruimte en licht om door te groeien.

Samenwerking door

'Fietsen door de Bomen' in Bosland is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder Visit Limburg, Provincie Limburg, LSM, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel, Natuur en Bos en Bosland. Het paviljoen aan de toegang van het fietspad is gemaakt van gekapte bomen en doet dienst als rust- en infopunt voor bezoekers. Het project biedt niet alleen een unieke fietsbeleving, maar toont ook het belang van duurzaam bosbeheer en het behoud van de natuurlijke omgeving.